Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Hangisi daha avantajlı? Benzin mi, Dizel mi yoksa LPG mi?

17 Eylül 2018 Pazartesi

Araç yakıtlarının etkisi ile ülkemizde her zaman olduğu gibi şimdilerde de yakıt pintisi araçlar revaçta olmaya devam ediyor.

Türkiye’de trafikte kayıtlı araç sayısı 22.7 milyon. Bu araçların yüzde 54.3’ü yani 12.3 milyonu tahmin edilebileceği üzere otomobillerden oluşuyor. 12.3 milyon otomobilin 3.1 milyonu yakıt olarak benzin kullanıyor, 4.5 milyonu dizel, 4.7 milyonu ise otogaz (LPG) kullanıyor.

Dizel araç sayısı daha çok arttı

Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde en çok artış dizel yakıt kullanan araçlarda oldu.  Dizel yakıt kullanan araç sayısı geçtiğimiz 5 yıl içerisinde yaklaşık 2 milyon artış gösterdi. 5 yıl önce 2.5 milyon olan dizel araç sayısı 2018’de 4.5 milyona yükseldi. Genel olarak araç satışlarında pastanın büyük bölümünü dizel ve LPG yakıt tipi kullanan araçlara ayrıldı.

İlginizi Çekebilir: İşte 2019 KIA Ceed GT ve ilk göze çarpanlar

Araç tercihlerinde benzinli araçlar yerine dizel ve LPG kullanan araçlara yönelik bir eğilim söz konusu. Fakat özellikle sıfır araç alımlarında benzinli araç tercih etmek büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.  İkince el otomobil alım satımlarında düşük km’li ve garantisi devam eden dizel araçlara talep olsa da km arttıkça benzinli araçlar öne çıkıyor.

Benzinli mi yoksa dizel mi?

Örneğin Eylül ayı itibari ile aynı donanıma sahip araçlar arasında yakıt tipi benzinli olan araç, dizeline göre 22 bin TL daha uygun fiyata sahip. Satış rakamları arasındaki bu farklı yakıt tüketimine vurduğumuzda şöyle bir tablo ile karşılaşıyoruz. 1.6 veya 1.2 turbo benzinli bir araç düşünelim. Bu aracın yakıt tüketim oranları ortalama şehir içi kullanımda 8.5 litre. Aynı aracın dizel versiyonu ise şehir içinde ortalama 100 kilometrede 6 litre yakıt tüketiyor. Yani kilometrede benzinli araç 58 kuruş, dizel ise 37 kuruş yakıyor. Aradaki fark 21 kuruş.

İlginizi Çekebilir: İkinci elde önemli düzenleme!

Öyleyse yakıt tüketimleri arasındaki farka göre aradaki 22 bin TL’yi dizel araç 105 bin KM’de kapatıyor. Yani her gün günde 50 km yol kat eden araç bu farkı 6 yılda kapatacak. Dizelde benzinliye göre artıya geçmek için 105 bin kilometre gerekiyor. Bu da ortalama bir kullanıcı için 6 yıla tekabül ediyor. Eğer aracınızı 6 yıldan daha uzun süre kullanmayacaksanız yada 105 bin kilometreye çok kısa vadede erişemeyecekseniz benzinli araç tercih etmek daha mantıklı bir tercih olarak görülüyor.

İlginizi Çekebilir: Dacia Eylül Kampanyası

Doğal Gaz (LPG)’ da durum ne?

Yakıt tipi olarak otogaz kullanan araçlar yakıt tipi olarak benzin kullanan araçlara göre yüzde 20 daha fazla yakıyor. Benzin 6,88 lirayken, otogaz ise 3,79 lira. 100 KM’DE 8.5 litre benzin tüketen araç 58,48 lira yakarken aynı mesefede 10,2 litre yakıt tüketen LPG’li araç 38,65 lira yakıyor. Bu durumda 100 kilometrelik bir mesafede LPG kullanmak benzinli araca göre 38,65 lira avantaj sağlıyor. Otogaz sistemlerinin maliyeti 1600-3500 TL arasında değişiyor. Son tahlilde araçta LPG kullanmak fiyat maliyeti açısından daha avantajlı gözüküyor. Soğuk havalarda aracın benzinden LPG’ye geçmesi 4-5 km’yi buluyor.

Fakat Otogaz (LPG) kullanmak avantajlı görünse de dizele göre yine de geride kalıyor.

Peki Elektrikli Otomobiller?

Elektrikli otomobiller yakıt sarfiyatı konusunda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Hibrit otomobiller yada tamamen elektrikli araçlar yakıt anlamında diğer fosil yakıt türlerine göre fiyat maliyeti açısından oldukça büyük avantajlar sağlıyor. Yalnız elektrikli araçların istenilen seviyede yollarda görülebilmesi için biraz daha zaman var. Ancak o zaman dilimi öyle onlarca yıl sonra değil çok yakın bir gelecekte gibi görünüyor. 

Ayrıca yazımızın genelinde yakıt maliyeti üzerinde durduk. Cebimizi düşündüğümüz kadar biraz da çevreyi düşünürsek fosil yakıtların çevreye verdiği onarılması güç zararlar bizlere ve gelecek nesillere oldukça pahalıya mal olacak gibi duruyor. O nedenle aslında araç alırken bu bilinçle hareket edecek seviyeye bir an önce gelinmeli diye düşünüyoruz. Avrupa'da çoğu ülke dizel araçlara yönelik yasak kararlarını peş peşe açıklamaya başladılar. Ülkemizde şimdilik dizelin geleceği ile ilgili bir karar alınmış değil. Yalnız dizel yakıta çoğu markada yavaş yavaş yüzünü çevirmeye başladı. Emisyon skandalları da bazı markalara bilindiği üzere  pahalıya mal oldu. Bu konu üzerinde ayrıca bir yazı yazılması gereken ciddi bir konu. Son olarak daha az yakıt tüketimi ile ilgili sürücülerin neler yapabileceğine dair bir takım ip uçlarını sizlerle paylaşarak yazımızı sonlandırıyoruz. 

Yakıt tüketimini en aza indirmek için pratik bilgiler

Aracınızı rölantide ısıtma yapmayın

Aracınızla ani fren ve kalkıştan kaçının

Aracınızla yokuş aşağı giderken gaza dokunmayın

Aracınızda yer alan fazla ağırlıklardan kurtulun. Örneğin stepne yerine lastik tamir kiti (hava spreyi gibi) taşımak daha mantıklı olacaktır.

Üreticinin tavsiye ettiği lastik ebatlarını kullanmakta yarar var.

Aracınızın bakımlarını zamanında yaptırın.

Hava ve yakıt filtresini her bakımda değiştirilmesi gereken parçalardan.

Vitesi mümkün olduğunca boşa almayın

Sık sık camları indirip kaldırmayın, Sis farlarınızı zorunlu olmadıkça yakmayın

Aracın klimasını gerek duymadıkça kullanmayın. Klima kullanmak yakıt tüketimini yüzde 3 oranmında arttıracaktır.

Açık camlar 100 km/saat hızda yüzde 3-4 oranında daha fazla yakıt tüketimine neden olur.

Lastik hava basıncını fabrika verilerine göre ayarlamak gerekiyor. Doğru hava basıncı yüzde 5 tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Düz yolda ara ara ayağınızı gazdan çekin, araç kendi kuvvetiyle yol alsın. Yakıt tüketiminde çok fark edecektir.

Camları açmanız gerekiyorsa daha az yakıt tüketimi için 2 parmaklık aralık kalmalıdır.

Aracınızda start-stop özelliği varsa yoğun trafikte ve ışıklarda açık tutun

Uzun yolda hız sabitleyici (cruise control) kullanılmalı

Gaz pedalına olabildiğince az basmakta fayda var. Yakıt konusunda gaz pedalı kritik öneme sahip. Dur-kalklar esnasında gaz pedalına çok basmayın

Hangisi daha avantajlı? Benzin mi, Dizel mi yoksa LPG mi? İçin Görüşlerini Bildir
Gönder

Hangisi daha avantajlı? Benzin mi, Dizel mi yoksa LPG mi? Yorumları

{{yorum.KullaniciAdi}}
{{yorum.TarihStr}}
{{yorum.Yorum}}
    ÖNERİLEN YAZILAR
    X
    Karşılaştırma Listem
    Tamam
    X
    1

    Marka

    2

    Model

    3

    Versiyon

    4

    Tamamla
    Teklif almak istediğin markayı seç
    Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
    Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
    Teklif almak istediğin modeli seç
    Hangi model için özel teklif almak istersin ?
    Versiyon seç
    Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
    Benzin
    Dizel
    Otomatik
    Manuel
    Formu Doldur
    İzinli İletişim Formu
    "İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
    KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
    www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
    • Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
    • Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
    • Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
    • Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
    faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle