Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Suv ve Jeep Farkı Nedir? SUV’un Avantajları, Dezavantajları…

16 Ekim 2018 Salı

Özellikle son yıllarda otomobil kullanıcılarının ilgisi yerden yüksek araçlara epey bir kaymış durumda. SUV araç satışları ve üretimleri her geçen gün artıyor. Biz de bu yazımızda yüksek araçlara yönelik en çok karşılaştıran iki isim üzerinde durduk.

Yüksek ya da yüksek tasarımlı araçlar normal araçlara göre daha geniş görüş alanı sunar ve size yüksekten bakma avantajı sağlar. Aynı zamanda SUV araçlar tasarım anlamında daha heybetli görünürler. Prestijli görünümlerinin yanı sıra birçoğunda yer alan arazi kabiliyeti ile de öne çıkan bu araçlar çoğu insan tarafından bazen SUV ya da Jip olmak üzere iki farklı şekilde isimlendiriliyorlar.   Peki, gerçekte durum böyle mi? SUV Nedir, Jeep Nedir? Jeep ve SUV arasındaki fark nedir? SUV'un avantajları, dezavantajları nerlerdir? En Çok Satan SUV Araçlar Hangileri? SUV araçların avantajları, dezavantajları, En Çok Satan SUV modelleri...

SUV Nedir?

SUV’un İngilizce açılımı “Sport Utility Vehicle”dir. Yani, spor amaçlı taşıt.

SUV, spor amaçlı taşıt manasında kullanılan bir araç segment türüdür. Bir araç hem minivan hem station vagon hem de çekme özelliklerini bir arada taşıyorsa ortak anlam mahiyetinde bu tür araçlara SUV denir. Türkiye'de halk arasında Jeep olarak bilinen gövdesi büyük, otomobilden yüksek ve ekseriyet dört tekerden çekiş sağlayan araçlardır.

Bu araçlar genellikle hem asfalt zeminde hem de arazi şartlarında kullanılabilmeleri için tasarlanmış, ekseriyet 4 tekerden çekiş sağlayan, yerden yüksek araçlardır.

SUV araçlarda aslında olan Station Vagon kasa üzerine Pick – Up şasisinin yerleştirilmesidir.

Tasarımsal anlamda SUV araçlar heybetli, havalı ve aynı zamanda sportif görünürler. Bunun dışında bu araçlar arazi şartlarına da uyum sağlayabilen araçlardır. Özetle SUV otomobiller hem evcil hem de

SUV araçlar her ne kadar günümüzde popülerliğini artırsa da bu araçların atası Willys MB yada modern anlamda 1975 model Jeep Cherokee’dir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye'de Üretilen Araçlar

Peki Jeep nedir?

Jeep esasında bir arazi aracı markasıdır. Yani Jeep’ler de birer SUV’dur. Yani Jeep bir araç markası, SUV ise bir araç kasa türüdür.

Jeep SUV araç alanında ilklerden olması ve bu alanı oldukça kapsayıcı modelleri nedeni ile güçlü bir algı yaratmıştır. Bu markanın jeneriğinin oldukça öne geçmesidir. Örneğin bakkala gittiğinizde bakkaldan bir selpak mendil isterseniz bakkal size farklı bir markaya ait bir kâğıt peçete verebilir. Siz de bu neden selpak değil diye sormazsınız bile. Çünkü selpak mendil hem reklamları hem de alanında öne çıkması ile adeta kâğıt peçete ile özdeşleşmiştir. Benzer bir örnek de kola markası için geçerlidir. Çocuğunuz bakkala kola alması için gönderirsiniz o ise farklı bir markadan asitli gazlı içeceği size getirdiğinde neden bunu aldın diye sormazsınız. Çünkü kola deyince siyah renkli, asitli gazlı içecek kastetmişsinizdir. Buradan da anlaşılabileceği gibi bazen bir marka alanında öyle özdeşleşir ki markanın ismi artık o alanın hepsini temsil etmeye başlar. Bu durum aslında marka için olumlu gibi görünse de belli bir süre sonra marka artık diğerlerinden ayrışmak için daha fazla reklam yapmaya ihtiyaç duyar.

Jeep ya da Türkçe okunuşu ile JİP modelleri çoğunlukla zorlu arazi koşulları için üretilmiştir ve ekseriyeti 4X4 çekişlidir.  Bu güçlü araçlar aslında askeri amaçlı olarak üretilmeye başlanmıştır. Sonrasında çok beğenilen bu araçlar sivil kullanım içinde üretilmeye başlanıştır.

Bizim deyişimizle jip, cip her neyse aslında Jeep markası güçlü algısı ile yerden yüksek hem şehir içi hem de arazi şartlarında kullanılabilen SUV araçlara birden verilen bir isim oluvermiştir.

Özetle şimdiye kadar üretilen tüm Jeep modelleri birer SUV iken, tüm SUV kasa araçların hepsi Jeep değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hangisi daha avantajlı? Benzin mi, Dizel mi yoksa LPG mi?

SUV Araçların Avantajları Nelerdir?

SUV Araçların olumlu diğer araçlara göre olumlu yönlerini kısaca belli maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

Yerden yüksek olmaları nedeni ile küçük hendeklerden vb kolaylıkla sıyrılabilirler.

Geniş olmaları doğal olarak daha geniş bir iç hacim sunar.

Güçlü çekiş özellikleri ile arazi de rahatlıkla ilerleyebilirler.

Daha geniş bir görme açısı sağlarlar.

Daha havalı ve prestijli görünürler.

SUV Araçların Dezavantajları Nelerdir?

SUV araçların olumsuz yönlerini kısaca şöyle sıralayabiliriz;

Diğer araçlara göre daha ağır oldukları için onlara göre daha fazla yakıt tüketimi sarf edebilirler.

Geniş oldukları için park yeri bulmada ve park esnasında diğer araçlara göre geride kalırlar.

Hızlanmaları yine diğer araçlara göre biraz hantal kalabilir.

Bakım maliyetleri biraz daha yüksektir ve vergilendirme anlamında da yine sahibini üzer.

SUV ile Crossover Farkı Nedir?

Aslında SUV araçların Jeep ile olan farkı değil Crossover kasa tipi ile arasındaki farka odaklanmak en doğrusu olacaktır.

Crossover Nedir?

İngilizce açılımı “Crossover Utility Vehicle” olan ve “CUV” şeklinde kısaltılan crossover’ın kelime anlamı “karşıya geçmek”tir. Aslında crossover kelimesi son senelerde ortaya çıktı ve tam olarak neyi ifade ettiği de tam bilinmiyor. 2008 senesinde ilk kez CNN-Money’in bir yayın sırasında “crossover araç” ifadesini kullandığı biliniyor.  Onun dışında SUV ve CUV arasındaki temel fark şasidir.

SUV araçlarda yukarıda da değindiğimiz üzere şasiler tamamen bu araçlar için üretiliyor veya pikap şasisi kullanılıyor. Crossover araçlarda ise sedan, hatchback veya station wagon şasileri kullanılabiliyor. Ve  bu araçlar SUV’larda olduğu gibi yükseltiliyor. Yani crossover araçlar, binek otomobil şasisi üzerine yerleştiriliyor. SUV’larda ise Pick-Up şasileri kullanıldığı için hacimleri daha geniş oluyor.

Crossover araçların genellikle 4x2 olması da SUV’larında genellikle 4x4 olması aralarındaki diğer farklardan biri.

En Çok Satan SUV Hangisi?

Türkiye’de en çok satan SUV araç modelinin ismi neredeyse hiç değişmedi; Nissan Qashqai uzun yıllardır olduğu gibi 2018 yılında da sınıfında lider koltuğunda oturmaya devam ediyor. Fakat başarılı çıkışı ile fark yaratan Dacia Duster liderin hemen gerisinde. Otomobil distribütörleri Dernerği (ODD) verilerine göre 2018 Ocak-Eylül dönemleri arasında 9880 adetlik satış adedi ile Nissan Qashqai en çok satan SUV olurken Dacia Duster 8951 adetlik satışla ikinci sırada yer alıyor. 3. Sırada ise Peugeot 3008 yer alıyor. C segmentinde SUV arça kategorsinde bunlar yaşanırken D segmentinde ise liderliği Honda CR-V 2248 adetlik satış işe götürüyor. B segmentinde SUV araç kasa tipinde de birincilik Renault Captur’a ait. Captur 1898 adetlik satışı ile rakibi Suzuki Vitara’nın 397 adet daha üzerinde yer alıyor.

Sıfır araç al internet sitemiz üzerinden dilediğiniz SUV araç için fiyat teklifi isteyebilirsiniz. Türkiye’de şuan satışta olan tüm sıfır SUV araçları görmek için tıklayın >>> SIFIR SUV ARAÇLAR

SUV dünyasındaki yenilikler devam ediyor. Neredeyse tüm markalar artık SUV araç pastasından daha fazla pay almak için bu alana daha iyi oyuncular sokmaya çalışıyor. Sitemiz üzerinden en yeni SUV araçları inceleyebilir ve takip edebilirsiniz.

Sıfır araç fiyat listesi, Renault Fiyat Listesi, ötvsiz araç fiyatları, engelli araç indirimi, otomobil kampanyaları ve diğer araç alımı ile ilgili merak ettiklerinizi sıfıraraçal.com üzerinden canlı müşteri destek hattına her zaman sorabilirsiniz. Türkiye'nin en büyük Sıfır km otomobil platformunda ilginizi çekecek yüzlerce modeli karşılaştırmalı olarak inceleyebilirsiniz. Araç karşılaştırma, Motosiklet karşılaştırması yaparak kafanıza takılan modelleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Güncel fiyat listeleri ile otomobil fiyatları ve araç kampanyalarından da haberdar olabilirsiniz. Sitemizi önermeyi unutmayın.

Suv ve Jeep Farkı Nedir? SUV’un Avantajları, Dezavantajları… İçin Görüşlerini Bildir
Gönder
ÖNERİLEN YAZILAR
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Teklif almak istediğin markayı seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Teklif almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle